Themeluesi i Wikileaks Assange nuk ekstradohet në SHBA

Një gjykatë në Londër ka hedhur poshtë kërkesën e ekstradimit të SHBA-së për themeluesin e Wikileaks Julian Assange.

Australiani Julian Assange (49) mund të marrë frymë lehtësisht. Një gjykatë në Londër hodhi poshtë të hënën kërkesën e ekstradimit në SHBA për themeluesin e Wikileaks, shkruan gazeta zvicerane Blick, transmeton IndeksOnline.

Assange do të merrte një dënim të lartë nëse do të ishte dënuar nga drejtësia amerikane.

Gjykatësi e bazoi vendimin e saj në shëndetin mendor të Assange dhe kushtet e paraburgimit që do ta prisnin atë në Shtetet e Bashkuara, duke shtuar se ai do të mund të bënte vetvrasjenë izolim.

Krimet e luftës të nxjerra në dritë
Drejtësia amerikane akuzon Assange për vjedhje dhe botim të materialeve sekrete nga operacionet ushtarake amerikane në Irak dhe Afganistan së bashku me sinjalizuesin Chelsea Manning – atëherë Bradley Manning.

49-vjeçari vuri në rrezik jetën e informatorëve amerikanë, pretendojnë amerikanët.

Sidoqoftë, mbështetësit e tij e shohin atë si një gazetar hulumtues që ka nxjerrë në dritë krimet e luftës.

Procesi gjyqësor ka të ngjarë të vazhdojë në Mbretërinë e Bashkuar për momentin, pasi vendimi mund të apelohet. Pas një shkalle të mëtejshme, procedura mund të shkojë në Gjykatën e Lartë Britanike dhe më në fund të merret me Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg.

Aktivistët e të drejtave të njeriut, politikanët dhe organizatat si Reporterët pa Kufij paralajmërojnë se Assange nuk do të ketë një gjyq të drejtë në SHBA./indeksonline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *