Shqiptarët e Luginës nga Zvicra mund të vijnë në Kosovë vetëm me letërnjoftim

Shqiptarët e Luginës së Preshevës që jetojnë në Konfederatën Zvicerane do t mund të vijnë në Kosovë me vetëm letërnjoftim ose Leje-qëndrimin e vlefshëm biometrik të lëshuar nga shtetet anëtare të BE-së apo shtetet anëtare të Zonës Schengen.

Lajmin e bëri të ditur ministrja e Jashtme, Meliza Haradinaj-Stublla, që tha se Kosova do t’i qëndrojë pranë shqiptarëve të Luginës, njofton Klan Kosova.

“”Posedimi i këtyre dokumenteve do të mjaftojë për të kaluar transit apo për të qëndruar deri në 90 ditë në territorin e Republikës së Kosovës. Vështirësi të tilla për udhëtim nuk do të paraqiten më as nga aeroporti i Cyrihut apo aeroporte të tjera në Konfederatën e Zvicrës”, ka shkruar ajo.

Në mungesë të letërnjoftimeve të lëshuara nga autoritetet e Serbisë dhe për shkak të fshirjes së adresave të tyre nga autoritetet serbe, deri më sot shqiptarët e Luginës së Preshevës të cilët jetojnë në Konfederatën Zvicerane janë privuar të udhëtojnë drejt Luginës përmes Republikës së Kosovës.

“Në vijim të deklaratës së përbashkët me Ministrinë për Evropë dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë, mbi problematikën e pasivizimt të adresave të shqiptarëve në Luginë, ri-përsëris nevojën për reagimin e menjëhershëm për shkeljet e të drejtave themelore të shqiptarëve në Luginën e Preshevës nga autoritetet e Serbisë. Kjo praktikë shtetërore që po zbatohet në mënyrë arbitrare dhe të qëllimshme përbën një formë të re të shtypjes së ushtruar ndaj shqiptarëve atje. Institucionet e Republikës së Kosovës nuk do të mbesin më në heshtje, dhe qëndrojmë pranë bashkëkombësve tanë atje”./klan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *